När sommaren är i antågande börjar enligt min mening ett av årets roligaste fiskafängen. Bor du på ostkusten eller inlandet är det abborren som bjuder på denna attraktion. Den är en kämpe och kan bjuda på en riktigt intensiv batalj när den är på hugget. Ni kan således få en rolig stund tillsammans.
För er som bor på västkusten är det en annan abborrfisk som lockar. Det är den grönsvarta kämpen som blir er motpart. Precis som strömmingen byter namn vid Blekinge, påträffas makrillen först när havet blir saltare. Normalt brukar makrillen dröja, men den går även att fånga med spö från land eller pilkas från en båt.
Vilket spö är det då du ska välja för att fiska abborre eller makrill? Ja, det ska jag i den här artikeln försöka hjälpa dig att reda ut. Men jag vänder mig inte bara till dig som tänker fiska abborre eller makrill. Efter ett ha läst artikeln hoppas jag att du har mer kunskap i hur du ska välja rätt fiskespö oavsett vilken fisksort du tänker fånga. Mitt namn är Kevin Simesson och det är jag som driver Expertfiske.
Vilken slags fisk
Det första du behöver göra är att fundera på vad det framför allt är du vill använda ditt spö till. Med det menar jag vilken fisk du huvudsakligen tänker försöka fånga. Det går naturligtvis att fiska det mesta med vilket spö som helst, men om du väljer rätt spö till rätt ändamål, blir både upplevelsen och resultatet mer tillfredsställande.
Välj rätt storlek
Det är ungefär som att välja segelbåt. Även om det går så seglar du inte gärna över Atlanten i en liten Folkbåt, på samma sätt som en 44 fots segelbåt är mindre lämplig för att kajka runt i skärgården. På samma sätt som Atlantens vågor kan kännas alltför höga i den lilla båten kan den stora båtens djupgående begränsa din möjlighet att uppleva många vackra vikar i skärgården. Det förhåller sig på samma sätt med fiskespön. Så fundera noga på vad det är för slags fisk du vill fiska.
Välj rätt styrka
Tänker du fiska abborre behöver du inte ett så kraftfullt spö som det du skulle använda till att fiska till exempel svärdfisk, även om denna fisk också tillhör abborrfamiljen. Du kommer inte kunna känna när abborren nappar med ett alltför kraftigt spö. Försöker du å andra sidan fiska svärdfisk med ett alltför klent spö så kan du tänka dig vad resultatet blir. Följaktligen gäller samma regel för val av segelbåt som för val av fiskespö. Det handlar helt enkelt om vad du tänker göra med ditt fiskespö och vilken slags fisk du siktar efter.
Längden på spöt
När du bestämt dig för vad du tänker fiska med ditt spö är nästa aspekt att ta hänsyn till längden på ditt fiskespö. Längden är avgörande för kastlängd och precision i kastet. För det första avgör längden på ditt spö hur långt du kan kasta. Med ett längre spö når du längre än med ett kortare. Å andra sidan är ett längre spö svårare att hantera medan du bättre kan kontrollera ett kortare. Således kan precisionen bli bättre med ett kortare spö.
Så om du till exempel ska fiska från en båt eller kanot är ett kortare spö att föredra, medan du kanske vill ha ett längre om du står på land. När det gäller abborre eller makrill föreslår jag ett spö som är sju till åtta fot. Det är ett medellångt spö och ger dig dessutom möjlighet till att både spinnfiska och pilka från en båt.
Fiskespöts material
Nu vet du förhoppningsvis hur långt spö du behöver. Då är det dags att välja material. Av den anledningen ska vi ta upp tre olika sorters material som moderna fiskespön är tillverkade av. Av dessa är glasfiber, grafit eller komposit vanligast.
Materialval har stor betydelse. Anledningen till att det är viktigt att välja material noggrant är för att det påverkar spöets prestanda. Således har materialvalet stor inverkan på hur lyckat ditt fiskeäventyr kommer bli. Så låt oss ta en titt på fördelarna respektive nackdelarna med varje material.
Glasfiber
Bortsett från bambu, är glasfiber de mest klassiska materialet som används för att tillverka fiskespön. Materialet har använts för att göra fiskespön under lång tid. Det är ett starkt och beständigt material så det klarar av de flesta napp. Dessutom är det förhållandevis billigt att framställa varför spön i glasfiber ger ett väldigt bra pris. Den låga kostnaden tillsammans med slitstyrkan gör glasfiber till ett bra material för spön till nybörjare.
Nackdelen med glasfiber är att det är ett alltför töjbart material. Det innebär att spöt ger lite motstånd och det kan således vara svårt att känna lättare napp. Dessutom är spön av glasfiber ganska tunga. Så om du ska fiska under lång tid kan du vilja ha ett spö som har lägre vikt.
Grafit
Fiskespön som är tillverkade av grafit har använts sedan 1970-talet. Det är ett betydligt lättare material än glasfiber. Eftersom de också har en annan styvhet än glasfiber är fiskespön i grafit väldigt populära. Det beror till viss del på att spöets känslighet för när fisken nappar är större. Å andra sidan leder styvheten till att spön av grafit också är aningen sprödare. Därmed är hållbarheten sämre för fiskespön som blir tillverkade av grafit. Dessutom är priset ganska mycket högre än när det gäller spön av glasfiber.
För att förstå vilken sorts grafitspö som passar dig, är det viktigt att reda ut skillnaden mellan olika typer av grafit. Precis som att ringars guldkvalitet märks med karat har grafit och en kvalitetsmarkör. För grafit är det IM (intermediate modulus). Således kan du hitta spön som har märkningen IM6, IM7 eller IM8. Desto högre IM-värde desto styvare material. Men det betyder inte att ett spö märkt IM8 är styvare än ett som är märkt IM6. Istället ligger skillnaden i spöts vikt eftersom tillverkaren med IM8 kan använda mindre mängd material för att uppnå samma styvhet. Det kan kännas förvirrande till en början.
Komposit
Det här är materialet du ska välja om det framför allt är prestanda du är ute efter. Fiskespön som blir tillverkade av kompositmaterial ger dig nämligen mest flexibilitet. Eftersom kompositen är en blandning av glasfiber och grafit får du det bästa av dessa båda material. Således ger komposit lätta och hållbara spön med hög känslighet. Det gör spön tillverkade av komposit till mångsidiga fiskespön, vilka kan användas i de flesta sammanhang. Så vad är då nackdelen med dessa spön? De är väldigt mycket dyrare än både glasfiber- och grafitspön.
Aktion
Den tredje aspekten du behöver bestämma dig för är spöets så kallade aktion. Det betyder hur spöt böjer sig vid belastning. Således är det spöts reaktion vid utkast och vid drillning av fisk som avgör spöets aktion. Den beskrivs antingen som snabb, medium eller långsam. Aktionen styrs framförallt av det material fiskespöet är tillverkat av, hur långt det är samt vilken tjocklek det har. Det här har naturligtvis stor betydelse för hur du kan hantera ditt spö, liksom för vilken slags fisk du kan fånga. Så återigen behöver du ha klart för dig vilken slags fisk du främst ämnar fiska.
Snabb
Spön som har en snabb aktion böjer sig i spöts allra översta del precis under toppen. De är därmed känsliga för de lättaste napp och skickar tidigt en vibration till din hand när det hugger. Snabba spön kan också snäppa tillbaka snabbt vilket är idealistiskt när du vill få kroken att fästa ordentligt. Det gör att snabba spön fungerar bra med enkla krokar, med mask och vid pilkning. I och med att spöt är känsligt i toppen och styvare i botten medför det även att du kan fånga större fiskar med ett spö som har snabb aktion.
Medium
När spöt har en medium aktion böjer sig det i den övre hälften av spöt. Det ger dig möjlighet att fästa kroken hårt i fisken samtidigt som du får bra återkoppling när det nappar och dessutom kan kasta relativt långt med ett spö som har medium aktion. Eftersom dessa spön rör sig långsammare passar de bra när du har flera krokar. De ger också fisken mer tid att nappa. Du kan även använda enkelkrokar på spön som har medium aktion. Det utmärkande för dessa spön är deras mångsidighet. Detta gäller även för storleken på vilka fiskar du kan fånga.
Långsam
Slutligen har vi fiskespön med en långsam aktion. De är böjbara hela vägen ner till spöts handtag. Gillar du att fiska små fiskar som exempelvis öring, är ett spö med långsam aktion det perfekta valet eftersom även du kommer känna av även de minsta fiskar. Dessutom medger spön med långsam aktion att du kan kasta riktigt långt.
För att kunna använda ett spö som har långsam aktion förutsätter det att du har en liten krok. Speciellt trekrokar och spinnare passar bra eftersom de behöver mindre styrka för att fästa sig i fisken. Spöts långsamma reaktion kräver att kroken fäster lätt eftersom du har mindre möjlighet att påverka hur hårt kroken fäster. När den väl gjort det är det bara att vidhålla samma tryck så att kroken tränger längre in i fisken.
Tjocklek
Slutligen har vi spöets tjocklek eller styrka att ta hänsyn till. Det har också betydelse. Som du säkert kan gissa lämpar sig tjockare spön för större fiskar medan tunnar spön passar bäst för färre fiskar. Utifrån samma logik kan du använda tjockare lina på kraftigare spön och tunnare linor på finare spön. Ett spös styrka brukar anges i ultralätt och lätt till medium, medium starkt och starkt till ultrastarkt.
Hur du förstår spöets märkning
Nu när du vet vad du skall tänka på vid val av fiskespö är det lättare att välja just det spöt som du vill ha. Eftersom alla fiskespön dessutom brukar vara märkta på ett speciellt sätt utifrån deras karakteristisk, så är det bara att gå till butiken och välja. Men då måste du naturligtvis förstå vad märkningen betyder. Så det ska vi gå igenom nu.
Du kanske till exempel hittar ett spö som har följande märkning:
Spin MH 732 Line Wt 10-15 lb, Lure Wt ¼ – ¾ oz
Det betyder att du tittar på ett mellantungt spinnspö som är sju fot och tre tum långt. Spöet klarar linor som är 10–15 pund och beten mellan 1/4-3/4 uns. Siffran 2 efter 73 betyder att det är ett tvådelat spö.
Om det är svårt att minnas allt detta finns det ett enklare sätt att hitta rätt spö. Fråga helt enkelt försäljaren efter just det fiskespö som du vill köpa.
Andra delar på fiskespöet
Hittills har vi talat om de olika varianterna på själva spöt. Därtill tillkommer några andra detaljer som det också är vårt att ta hänsyn till innan du väljer fiskespö. Dessa är spöringarna och handtaget. Avslutningsvis ska jag därför nämna vad som är viktigt att tänka på när du väljer dessa detaljer.
Spöringar
Ringarna som linan löper igenom från rullen till toppen av spöt kallas för spöringar. Dessa ringar kan faktiskt ha stor inverkan på din förmåga att fånga just de fiskarna som du önskar. Därför är det bra att veta lite om vilka olika varianter det finns. För de första är de flesta spöringarna idag tillverkade av metall med en keramisk beläggning. Köp inte ett spö som har spöringar helt i metall.
Nästa detalj som du bör tänka på är antalet spöringar. Antalet bör vara anpassat till spöts längd. Ett spö som är sju fot bör ha mellan sex och nio spöringar. En bra regel är att desto fler spöringar desto bättre. Detta beror på att fler spöringar fördelar friktionen jämnare över linan vilket medför att du kommer kasta bättre. Samtidigt blir spöt dyrare med alltför många spöringar. Så du får försöka hitta en balans mellan funktionalitet och pris.
Handtaget
Den sista detaljen som jag kommer ta upp är den del som du kommer ha mest kontakt med när du fiskar, nämligen själva handtaget. Det du skall tänka på vid val av handtag är dels vilket material det är gjort av och vilken form det har.
Material för spöets handtag
De allra vanligaste materialen som används till handtag är kork eller EVA skum. Kork anses av många vara det bekvämaste materialet. Framför allt beror det på att det är mjukare och känns varmare en kall dag. Vad som är ännu viktigare är att kork är känsligt och du kommer därför känna vibrationerna från spöt upp till tre gånger tydligare.
Nackdelen med kork är att det inte är lika hållbart som EVA skum och dessutom är det dyrare. Vidare har kork en tendens att bli smutsigare och få fler bitmärken. Så om du vill ha ett underhållsfritt handtag som håller längre är det antagligen bättre att välja EVA skum.
Ett annat material som börjat användas mer och mer för att göra handtag är kolfiber. Det ger bra känslighet men utan att vara lika ömtåligt. Kolfiber är således ett bra alternativ men rejält mycket dyrare.
Formgivning på handtaget
Handtagets form kan se ut på många olika sätt men det finns två former som dominerar. Dessa är pistolgrepp och avtryckare. Pistolgreppet är ett kort konstruerat handtag med en krok för ditt pekfinger. Detta är ett perfekt handtag för noggranna kast och precisa pilkrörleser.
Avtryckarhandtaget är ett längre handtag som tillåter dig att hålla spöt med bägge händerna när du kastar. Det gör att du kan kasta mycket längre och är vanligtvis bättre när du ska fånga större fiskar. Då dessa bägge handtag har ungefär samma pris är ditt val enbart en fråga om vilken slags fiske du vill syssla med.
Slutsats
Så avslutningsvis kan vi konstatera att det finns många olika slags spön att välja mellan. Det finns mycket att tänka på innan du bestämmer dig, speciellt om du köper ett spö för första gången. Så det kan vara svårt att veta vad du skall välja. Det som är bra är att du kan slippa gissa om du bara har klart för dig vilken slags fisk du huvudsakligen tänker fiska och var du tänker fånga den. Dessutom kan en försäljare i en bra butik för fiskeutrustning då enklare hjälpa dig att välja rätt spö.
Vilket spö är då bäst till Abborre?
Så tillbaka till abborren. Vilket spö passar bäst för att fiska abborre eller makrill. Jag har redan sagt att ett spö mellan sju och åtta fot är en bra längd. Så det är avklarat! Nästa steg är val av material. Eftersom abborre är en förhållandevis liten fisk skulle jag välja ett spö som antingen är gjort av grafit eller komposit för att få en lite mer styvhet i spöt. Det som avgör vilket av dessa två material du väljer är hur mycket pengar du är beredd att lägga på ditt spö.
Välj ett spö som tillåter mångfald
Därefter kommer vi till spöts aktion. Här anser jag att mångfalden är det viktigaste eftersom abborrar men kanske framför allt makrill kan vara av skiftande storlek. Därför väljer jag ett spö med en medium aktion. När det kommer till spöts tjocklek eller styrka väljer jag en mellanvariant och tar således även här tar ett medium eller medium starkt. Slutligen har vi antalet spöringar och handtagets material samt form. Det första är enkelt. Till ett spö som är sju fot långt väljer jag mellan sex och nio spöringar. Till handtaget väljer jag ett korkhandtag eftersom jag uppskattar korkens mjukhet. Formen slutligen får bli ett med pistolgrepp då jag vill ha möjlighet att pilka.
Relaterade artiklar
- Boka en fiskeresa idag med Expertfiske!
- Bli bättre på fiske med en fiskeguidning.
- Hur man väljer rätt fiskerulle