Fiskelinor är en av de viktigaste grunderna för alla sportfiskare. Det spelar egentligen ingen roll om du fiskar efter tonfisk ute till havs efter bara metar efter abborre i din lokala damm, du behöver alltid en bra fiskelina få att få in fisken. Det viktigaste av allt – du behöver dessutom rätt fiskelina beroende på typ av fiske. Du har troligtvis hört talats om ord som monofilament och fluorkarbon i samband med att du ska köpa fiskelina, men kanske tänkt att det inte spelar så stor roll? Så är inte fallet. Det är otroligt viktigt att välja rätt fiskelina bland det breda utbudet som finns på marknaden idag. Alla olika varianter kommer med för och nackdelar, helt beroende på vad fiskelinan ska användas till. Att välja den perfekta fiskelinan är faktiskt precis lika viktigt som att ha rätt krok eller välja rätt lockbete för fångsten.
I den här artikeln ska vi bena ut alla olika varianter av fiskelinor som finns där ute, vad de används till och hur du väljer rätt.
Fiskelinornas egenskaper
Innan vi dyker in i det breda produktutbudet av fiskelinor så finns det några grundläggande termer som vi behöver gå igenom först. Dessa beskriver de viktigaste egenskaperna hos varje specifik fiskelinje, vilket ger dig en inblick i varför de passar bättre och sämre i olika situationer.
Nylontråd
När du drar fiskelinan från din spole, händer det då att den krullar den ihop sig? Då är det en nylontråd. Denna typ av fiskelina har en tendens att trassla sig och krulla ihop sig när du drar in fiskelinan, vilket också gör det svårare att kasta långt.
Stretchtråd
En stretchig tråd håller sig mycket bättre när du fått fisken på kroken och kämpar för att få upp den. Däremot ger stretchtråden dig sämre precision och gör att kroken sitter hårdare.
Fiskelina med chockstyrka
Detta är en annan form av stretchtråd, men med ännu mer styrka i. Fördelen med att ha en fiskelina med stretch är att den väldigt liten risk att den går sönder och du förlorar fisken. Samtidigt är den bra för att fånga större och starkare fiskar, som utan denna typ av fiskelina tenderar att bryta sig loss.
Slitstark tråd
Har det hänt att din tråd gått sönder för att den skurit sig mot stenar i vattnet? Då kan du behöva en mer slitstark tråd vilken är mer tålig för yttre slitage. Dessa slitstarka trådar fungerar utmärkt för att hantera eventuella skråmor bättre.
Tråd med olika flytförmåga
Vissa fiskelinor flyter i vattnet, andra inte. De är båda användbara, men i olika situationer. En flytande fiskelina är perfekt för ytvattensfiske, medan en sjunkande fiskelina ger dig en bättre precision på djupet.
Fiskelinans synlighet
Om din fiskelina är alltför synlig kan fisken bli avskräckt och väljer därför att inte bli lockade av betet. Många fiskare väljer därför genomskinliga fiskelinor, för att inte skrämma iväg fiskarna. Det fungerar också att välja en fiskelina som matchar med fiskens övriga omgivning, som exempelvis skuggor på botten eller vattnets färg.
Olika fiskelinor
Nu har det blivit dags att gå igenom de olika fiskelinorna, dess för och nackdelar samt deras huvudsakliga användningsområde.
Monofilament: En trogen fiskelina
Monofilament är egentligen ett finare sätt att säga ”en enkel tråd” på. Och det är faktiskt precis vad denna tråd är – en enkel plastbit, ofta gjord av nylon, som sätts i ett tunt rör för att bilda den tunna tråden. Monofilament har funnits ända sedan 30-talet och trots att det inte är den mest högteknologiska tråden är det utan tvekan den mest populära.
Fördelar med tråden av monofilament är att den är väldigt billig, enkel och smidig att använda. Den är därför en perfekt nybörjartråd. Dessutom kastar den väldigt smidigt och om den trasslar sig är det lätt att trassla upp den igen. Monofilament har också en ganska hög stretch, håller sig flytande vilket är otroligt bra för ytvattensfiske samt att den kommer i flera olika färger. Dessutom är den helt och hållet återvinningsbar, vilket alltid är en bonus.
Nackdelar med denna tråd är att den inte har lika lång hållbarhet som sina konkurrenter och den är mycket svagare än andra linor av samma tjocklek. Dessutom är den fruktansvärt dålig för bottenfiske på djupare vatten, så mitt tips är att välja en annan fiskelina om du ska fiska på djupet eller rikta in dig på lite tuffare fiskar.
Sampolymer: En uppgraderad klassiker
Denna fiskelina är egentligen bara en uppgraderad variant av den klassiska tråden av monofilament. Den är gjord på samma sätt, men med två eller fler trådar istället för en (vanligtvis är det olika former av nylon). Det här gör det möjligt för tillverkare att förbättra sina fiskelinor för att kunna anpassa dem till olika användningsområdena.
Fördelar med sampolymer är att den har längre stretch än monofilament samtidigt som den bibehåller chockstyrkan. Den är också starkare för sin tjocklek och är mycket mer tålig för slitage. Den främsta fördelen med sampolymer är att den går att använda till i princip vilket fiske som helst. Detta beror på att den är såpass slitstark som den faktiskt är, samtidigt som den har väldigt mycket stretch.
Nackdelar med sampolymer är att den normalt inte flyter. Det behöver givetvis inte vara något dåligt, men eftersom den är så lik tråden av monofilament i grunden så kan det vara en aning negativt att den inte ter sig likadant i vattnet. Den är också ganska mycket dyrare än monofilament, just eftersom att det är en uppgraderad version
Flourkarbon: Fiske i smygläge
Denna fiskelina är också gjord på samma sätt som monofilament, men i ett mycket tätare material. Fluorkarbon dök upp först på 70-talet, då var det dock en väldigt styv tråd som bara kunde användas som ett ledande lockbete. Men mycket har hänt sedan dess.
Fördelar med fluorkarbon är att den praktiskt taget är helt osynligt under vattnet, vilket gör att dess primära syfte är att fiska i helt klart vatten. Den är inte starkare än varken monofilament eller sampolymer, men trots detta så är den mer slitstark och håller mycket längre. Den kan dessutom bara sträcka ut sig under mycket tryck, vilket innebär hög slitstyrka utan någon förlust av precision. Denna fiskelina är alltså perfekt för djupvattensfiske.
Nackdelar med fluorkarbon är att den har väldigt lätt för att trassla sig, även vid minsta lilla rörelse. Det är också en förhållandevis dyr fiskelina, i jämförelse med dess konkurrenter. Du kan se fluorkarbon lite som en tävlingsbil för fiskare – den är avancerad och har hög prestanda, men du måste veta hur du hanterar den för att dra nytta av den.
Flätad fiskelina: Högt pris med låg profil
Alla fiskelinor som vi gått igenom hittills har varit ganska lika. Materialet kan variera något, men produktprocessen ser i stort sett likadan ut. Men en flätad fiskelina är helt annorlunda. Den tillverkas nämligen genom att fläta ihop flera olika strängar av polyetener som Dacron, Dyneema och Spectra. Detta ger en supertunn lina.
Fördelar med en flätad fiskelina är att den är uppbyggd för att hålla på bästa möjliga sätt. Linorna kan vara flätade med allt ifrån fyra till sexton trådar. Färre trådar innebär bättre slitningsmotstånd, medan fler trådar ger en tunnare lina. Den flätade fiskelinan kan flöda fritt i vattnet och har ingen stretch, vilket ger dig full precision och lägre chockstyrka. Den är också bra om du ska fiska där det finns mycket ogräs, tack vare att den kommer att glida igenom ogräset snarare än att fastna. Flätan är perfekt när du ska fiska i svagt strömmande vatten och behöver mycket lina på din spole.
Nackdelar med denna typ av fiskelina är att den är svår att knyta knutar med och på grund av att den inte alltid är så slitstark så kan den bli avklippt av större fiskar. Den har också en tendens att trassla ihop och skada billigare fiskeutrustning. Den är inte heller återvinningsbar, vilket många andra fiskelinor faktiskt är. Dessutom är det definitivt en av de dyraste fiskelinorna som finns på marknaden.
Olika typer av fiskelinor – en för varje tillfälle
Nu börjar vi närma oss slutet av denna guide för fiskelinor. Vi har benat ut en hel del saker och kan nog gemensamt konstatera att det inte finns någon fiskelina som är den bästa för alla tillfällen. Varje fiskelina har sina egna för och nackdelar samt olika idealiska scenarion. Ska den användas i helt klart vatten? Håll dig till monofilament. Ska du fiska lite tuffare arter? Uppgradera dig och välj fluorkarbon eller håll det enkelt och kör på en flätad fiskelina.
Det handlar om att välja rätt fiskelina utefter tillfälle och personlig preferens, snarare än något annat. Alla fiskar på olika sätt och fler än hälften av oss använder fortfarande det vi lärde oss att fiska med första gången. Både för tryggheten och kunskapen, men också för att det kanske är det som funkar för just dig.
Vårt tips från Expertfiske, är att prova några olika för att se vad som passar dig och din stil. Det är det bästa sättet att avgöra vilken du tycker är bäst.
Relaterade artiklar
- Trött på att fiska i Sverige? Kolla in våra framtida fiskeresor.
- Hur väljer man rätt fiskespö?
- Hur väljer man rätt fiskerulle?