Höganäs, Skåne

Fiskeguidningar och båtturer året runt!

[email protected]

+46 735 444 851

Hur man väljer rätt fiskerulle

Fiskerulle: Komplett guide

Att välja vilken typ av fiskerulle som är bäst är inte det enklaste att göra. Vilken rulle som passar just dig beror helt på dina behov och vad du vill fiska. Är du nybörjare eller erfaren? Ska du fånga stora fiskar eller mindre? Ska du bära på din utrustning? Alla faktorer avgör i ditt val. Därför har vi på Expertfiske skrivit denna guide för att hjälpa dig hitta rätt fiskerulle just för dig.

Inkapslad rulle

En inkapslad rulle är den absolut enklaste designen av dem alla. Den passar för alla nybörjare eftersom den är enkel att använda och de på en budget eftersom de är billiga. Den passar även bra för barn som lär sig att fiska.

Design

Designen är precis som namnet föreslår, en inkapslad rulle. Alla de viktiga delarna är instängda och skyddade från omvärlden. På baksidan sitter det en knapp som gör att linan kan vara fri eller låst. På en inkapslad rulle finns det en mekanisk dragbroms på rullen, vilken du kan ställa in. Den gör att du bestämmer hur mycket motstånd fisken känner när den drar på din lina. Dragbromsen sitter hos de flesta inkapslade rullar antingen på sidan av rullen eller bredvid handtaget.

Kasta

Att kasta med en inkapslad rulle är väldigt enkelt. Du håller in knappen som sitter bak på rullens hus, svingar sedan spöt och släpper knappen när du vill släppa iväg linan. När du vill stoppa rullen tycker du på samma knapp en gång till. Några varianter av en inkapslad rulle fungerar mer som en stängd hasprulle där du fångar linan med ditt finger och trycker fram på rullen istället. Dessa brukar kallas för inkapslad hasprulle.

Fördelar

Den absolut största fördelen med en inkapslad rulle är att den är otroligt lätt att använda. Även barn kan lära sig den snabbt. Detta gör att den är perfekt för dig som är nybörjare eller bara vill prova på fiske. Dess enkelhet ger även en bekvämlighet vilket kan ge en avslappnad fisketur även för den mer erfarna. Tack vare att linan är instängd, trasslar linan sällan till sig vilket bidra ännu mer till dess enkla användning. Priset är även mycket lägre än andra, vilket passar bra till dig med en lägre budget eller som vill prova på att fiska utan att de kostar dig en förmögenhet.

Nackdelar

Medan de är enkla och billiga för det med sig sina nackdelar. Tyvärr håller dessa inte mycket längre än en säsong eftersom de sällan är särskilt välgjorda. Tack vare dess stängda design kan vatten och skräp lätt komma in i rullen och orsaka skada över tid. Detta finns inte mycket att göra åt och bidrar till att de går snabbt sönder. De är även begränsade i hur långt linan kan ta sig och har inte samma precision i kastet som andra spön.

Haspelrulle

En hasprulle är oftast med i startpaketet när du börjar med sportfiske. Det är för att en hasprulle är enkla att använda vilket passar nybörjaren. Detta betyder dock inte att en hasprulle inte kan prestera väl. Även mer erfarna sportfiskare använder hasprullar regelbundet.

Design

Designen är att själva rullen hänger på undersidan av fiskespöet, vilket kan vara förvirrande för nybörjare när de håller i en hasprulle första gången. Rullen förvarar även linan på en spole som sitter parallellt med spöriktningen. När linan vevas in roterar inte spolen, utan en haspel med bygel är vad som roterar runt för att linda på fiskelinan

Kasta ut

När du kastar med en hasprulle börjar du med att lyfta upp bygeln för att släppa fri linan på spolen. Det kommer göra att linan kan åka fritt av spolen och flyga ut genom spö-öglorna. Fingret använder du för att fixera linan och fortsätter sedan att kasta ut. För att veva in behöver du bara fälla ner bygeln och börja veva. Det finns inga speciella inställningar för att kasta med en hasprulle.

Fördelar

Den största fördelen med en hasprulle är att vilken nybörjare som helst kan med använda den. Efter några kast kommer alla kunna behärska den. Tack vare dess enkla konstruktion är det även lätt att byta spole och byta vilken sida veven sitter på. Det kostar inte heller särskilt mycket att köpa en extraspole. Tack vare att du kan ha flera spolar kan du välja mellan olika linor. Det gör att du kan använda samma spö till olika typer av fiske. På hasprullen sitter det en slir-broms som ger ifrån sig et ljud när linan kastas ut. Det ljudet är något som många sportfiskare tycker om att höra eftersom det kan ge en skön känsla. Priset på en hasprulle varierar, men det brukar vara lätt att komma över en bra rulle till ett billigt pris.

Nackdelar

Tyvärr gör hasprullens enkla design att de endast klarar av utrustning som lär lätta i vikt. Medan de är mångsidiga i sin användning, kan dess prestation påverkas negativt om den måste jobba med tyngre linor och beten. Var även försiktig för att inte råka få trassel på linan, vilket kan vara vanligt hos hasprullar.

Multirulle

Multirullen är till för de lite mer erfarna fiskarna eftersom den är något mer avancerad att använda. Medan det tar ett tag att lära dig att behärska denna rullen felfritt kommer den med många starka sidor.

Design

Det finns varken en haspel eller bygel på en multirulle. Den har istället en spole som sitter vinkelrätt mot spöet, alltså helt tvärtom från en haspelrulle. Till skillnad från andra rullar där spolen sitter fast, roterar multirullens spole både när linan vevas in och rullar ut.

Kasta ut

När du ska kasta ut sätter du tummen på spolen för att sedan frikoppla den. Du håller kvar tummen genom att trycka lätt på spolen för att kunna kontrollera själva utkastet. Innan du kastar ut är det viktigt att du ställer in bromsarna på rullen. Dessa måste passa ihop med vikten du har på ditt bete. Om dessa inställningar inte är korrekta kommer du inte få ett optimalt utkast.

Fördelar

En mulirulle är extremt kompakt och väger betydligt mindre än andra rullar, exempelvis hasprulle, i motsvarande storlek. Det är perfekt bland annat för dig som inte vill bära på mer vikt än nödvändigt. Att fiska med en multirulle kan vara bekvämt eftersom fiskelinan går direkt in i spolen istället för att gå genom trissan i bygeln. Kontrollen vid ett utkast är också den bättre eftersom du kan styra hur långt kastet blir, genom att trycka med tummen på spolen.

En multirulle klarar av att dra mer, vilket gör att du kan använda dem när du fiskar större fisk. De är dessutom gjorda för att kunna anpassas precis efter vad du behöver och dina fisketekniker.

Nackdelar

Den största nackdelen med en multirulle är att den kan vara svår att lära sig. Det finns även många inställningar som måste ställas rätt för att du ska kunna få det optimala fisket. Priset är även ganska högt, inklusive spolar, linor och beten.

Val av fiskerulle

Det viktigaste att fråga dig själv är hur erfaren är du av sportfiske? Multirullen passar absolut inte ett totalt nybörjare, medan en inkapslad rulle kan vara frustrerande begränsad för den som är kunnig. En hasprulle är ett mellanting som inte är för svårt att lära dig, men som fortfarande kräver tålamod för att få ett avslappnat fiske.

Tunga eller lätta beten?

Ska du ut och fiska med lätte beten, som lätta jiggar eller små spinnare, brukar en hasprulle vara det självklara valet. Det är är för att linan lätt glider av spolen vid ett kast. När en multirulle gör ett utkast, roterar spolen och då krävs det mer tyngd för att linan ska komma iväg ordentligt. Det betyder också att om du vill fiska med tunga beten är en multirulle det perfekta valet. Då kommer kastet längre. Gränsen brukar ligga vid ca 50 gram. Har du under 50 gram väljer du hasprulle, har du över 50 gram väljer du multirulle.

Typ av fiske

Beroende på vilken typ av fiske och vilken fisk du är ute efter, kommer du att behöva olika fiskerullar. Vid större fisk, som exempelvis en gädda, är multirullen ett bra val. Större fiskar behöver en tjockare lina, vilken multirullen klarar av. Den har även en starkare mekanik vilket behövs för större fiskar. Mindre fiskar som abborre eller öring klarar både inkapslad- och en hasprulle av.

Precision i kastet

Ska du ut och fiska med precision i ditt kast, är multirullen ditt bästa val. Eftersom du kan ha tummen på spolen är det lätt att styra längden på kastet. Det fungerar som en nödbroms vilket är bra om du skulle råka vara på väg in i vassen. Den här kontrollen är svårare att få med en hasprulle och ännu mindre med en inkapslad rulle.

Många fiskerullar i havet

Det finns många olika typer av fiskerullar. Dessa tre är de mest kända, men det finns fler underkategorier av dem, som exempelvis den tidigare nämna inkapslade hasprullen. Det finns ingen perfekt rulle som kommer att passa alla för allas behov. Vi alla har olika erfarenheter, budget och behov. Förhoppningsvis har denna guide hjälpt dig att komma närmare i jakten på din ultimata fiskerulle.


Relaterade artiklar